Teater SUNTIKAN TERAKHIR

Teater ini telah dipersembahkan oleh pelajar tahun akhir Diploma Teknologi Seni Teater, Jabatan Seni Teater(SMART), Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka(KAYM) yang diadakan di Panggung Seri Taman Budaya, Ayer Keroh, Melaka. Ia persembahkan selama 2 hari iaitu pada 20 dan 21 Disember 2011.

Sinopsis Suntikan Terakhir; Berhampiran dengan sebuah tempat di belakang rumah, Mamat berlegar-legar untuk mencari tempat perlindungan terutama untuk melepaskan gian-nya iaitu menghisap dadah. Mamat telah dibuang keluarganya akibat ketagihan dadah dan akhirnya dia telah menemui sebuah rumah kecil usang dan mengambil keputusan untuk tinggal di situ.

Tapi malangnya, rumah itu adalah rumah yang di diami oleh Pian dan mereka telah bergaduh kerana Mamat telah menumpang tidur di situ tanpa izin Pian. Cerita demi cerita telah mereka kongsi bersama, tetapi Mamat tidak juga mengeluarkan dadah yang ada padanya untuk dihisap. Tetap selepas Mamat mengeluarkan dadahnya, Mamat tidak menunaikan janjinya. Suatu peristiwa berlaku pada mereka akibat daripada SUNTIKAN TERAKHIR tersebut.

Selain daripada watak Pian dan Mamat dalam teater ini ia turut dilakonkan dengan 2 watak tambahan iaitu Hantu 1 dan Hantu 2. Watak-watak Hantu ini umpama syaitan yang menceritakan  kedaifan manusia tentang hidup kita yang berlaku sekarang di zaman ini.

Hantu 1

Hantu 2

Pian yang bangga dengan rumah usangnya dan juga seorang penagih dadah.

Mamat yang mengalami masalah keluarga dan telah di usir dari rumah dan mulalah perjalanan hidupnya sebagai penghisap dadah.

Pian bergaduh dengan Mamat demi dadah kerana Mamat memungkiri janjinya untuk berkongsi dadah itu bersama.

Hantu 1 dan Hantu 2 menjalankan tugasnya untuk menghasut Pian dan Mamat demi dadah dan mereka berjaya.

Advertisements

2 thoughts on “Teater SUNTIKAN TERAKHIR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: